Paras hunaja -äänestyksen tulos

15.9.2019Syksyn sadonkorjuujuhlassa maisteltiin 15 hunajaa, joiden joukosta vuoden parhaita löytyikin kaksi!

Syksyn sadonkorjuujuhlan keskeinen ohjelmanumero on maistella kesän satoa ja vuoden parhaan keskisuomalaisen hunajan valinta. Sulkurantaan mehiläistensä taidonnäytteen toi paikalle 15 mehiläishoitajaa. Joukossa oli mukana niin ensimmäistä kesää mehiläisiä tarhaavia kuin jo alaa kokeneempia konkareita.

Äänestyksessä parhaimman hunajan titteli meni jakoon, kun Tuija Kortekankaan ja Katriina Laukkasen hunajat keräsivät saman äänisaaliin. Pronssille kiilasi uunituoreiden tarhaajien, Pasi ja Marita Leppäahon hunaja. Seuraavassa hieman tarinaa voittajahunajien ja -tarhaajien taustoista.

Katriina Laukkanen on tarhannut ahkeria krainilaismehiläisiä vuodesta 2013. Mehiläishoito on hänelle miehen kanssa yhteinen puuha ja harrastus. Tulevaa talvea vastaan talvehtii yhdeksän pesää, joista osa sijaitsee Jyväskylässä, Tarhamäen kaupunginosassa ja suurempi osa Laukaalla.

Kaupunki- ja mökkipesien hunajat lingotaan erikseen. Viime vuonna tarhapaikkojen hunajien maussa ei ollut juurikaan eroa, kun taas 2017 ja nyt 2019 kaupunkihunaja oli erittäin aromikasta.

Kaupunkitarhan voittajahunajan pikantti maku lienee peräisin osin lehmuksista, osin omakotitaloalueen puutarhakasveista. Tarhamäen naapuristo onkin hyvin tyytyväinen pölyttäjien takaamaan marjasatoon sekä siihen, että alueella on omaa hunajaa.

Tuija Kortekankaalla pesiä on muutamia kymmeniä, eli hän harrastaa mehiläistarhausta jo ammattilaispohjalta. Kokemusta on kertynyt jo viideltä kesältä! Sadonkorjuujuhlaan Tuija toi maisteltavaksi loppukesän saarihunajaa, jonka oli työstänyt nuoren italialaisemon hallinnoima yhdyskunta. Meden työläiset lienevät keränneen puutarhoista ja lähimetsästä.  Hunaja oli melko tummaa ja tiukasti kiinni kehissä. Myös kaksi vuotta sitten saman tarhapaikan hunaja menestyi voittoisasti sadonkorjuujuhlan äänestyksessä!

2017 parhaan hunajan tittelin jakoivat tämän vuoden tapaan Tuija Kortekangas ja Katriina Laukkanen!

Pasi ja Marita Leppäaho aloittivat mehiläisten kotitarhauksen harrastusmielessä tänä kesänä hankkimalla pesiksi kaksi italialaisyhdyskuntaa. Mehiläiset asustavat kotipihan tuntumassa metsän reunassa, taajama-alueella. Kisahunajassa pääkukkana lienee keskikesän maitohorsma, mistä hunajan hyvin vaalean väri ja juokseva rakenne lienee peräisin.  Lähellä ei ole viljelyksiä, eikä isoja teitä, joten alueen hunajan voi arvella olevan niistä peräisin olevine jäämien kannalta varsin puhdasta. Leppäahojen hunajaa saa muuten ostaa 100 % biohajoavista elintarvikepahvipakkauksista.

 

UY