Emonkasvatusaakkoset

Emonkasvatus säästää ja antaa vapautta hoitaa mehiläisiä

Aloita emonkasvatus riittävän aikaisin alkukesästä, sillä emon kehittyminen kestää lähes kuukauden. Pienessä kasvatuksessa emonkasvatuspesä voisi olla ensimmäinen yhdyskunta, joka keväällä tekee parvikennoja.

Ensimmäiset parvikennot tuhotaan ja tilalle hoitaja tekee joko toukansiirron tai leikkaa hyvästä pesästä muna- tai pikkutoukkia sisältävästä kehästä kapean nauhan. Siitä tuhotaan toiselta puolelta kennosto ja toiselle puolelle jätetään joka neljäs tai viides muna tai toukka. Kennoja olisi hyvä myös lyhentää. Nauha kiinnitetään nitojalla rimaan tai tyhjän kehän ylälistaan kennot alaspäin. Kun kennot on noin 5-7 päivän kuluttua peitetty, ne suojataan häkillä, ettei ensin syntyvä emo tuho muita emoja.

Oman mehiläistarhan, kuten myös lähiseudun pesien, kuhnureilla on merkitsevä rooli jälkeläisten ominaisuuksissa. Oman tarhan äkäisen pesän kuhnurikennosto kannattaa tuhota ja siirtää tilalle rauhallisen ja muutekin hyvän pesän kuhnurikennosto. Näin voi parantaa oman tarhan kuhnuriainesta. Kun kesän ensimmäiset kuhnurit ovat syntyneet, voi emonkasvatuksen aloittaa.

Seuraavassa emon kehitysvaiheiden eteneminen (muna, toukka, kotelo, syntymä mehiläisemoksi)

muodonmuutosvaihevrkhuomio
muna3emonkasvatus alkaa 1-1½ vuorokauden ikäisestä pikkutoukasta
avotoukka1. vaipanvaihto
 2. vaipanvaihto
 3. vaipanvaihto
 4. vaipanvaihto
koteloituu8pyörii, koteloituu, kotelo peitetty
kotelo9kenno peitetty
muodonmuutos aikuiseksi105. vaippa, arka kolhuille
aikuinen12vaalea punasilmä
  punasilmä
  alavatsa keltainen
 13-14tuntosarvet tummuu, kotelmossa valmis emo pikkupesään
kuoriutuu15-161-2 vuorokautta vanha emo otetaan vastaan

 

Laajemmin aiheesta kiinnostuneiden kannattaa tutustua Juhani Lundenin neuvoihin Mehiläishoitoa käytännössä, osa 2 -kirjassa.

Risto Pykälämäen 26.6.2019 esityksen pohjalta koostanut Ulla Yrjölä