Oksaalihapotus

Get Flash to see this player.

Ohessa video siitä, miten loppusyksyn oksaalihapotus tehdään usemmalle sadalle pesälle liukuhihnatyönä. Pienhoitaja voi edetä rauhallisemmin ja käyttää hapotukseen enemmän aikaa.

Oksaalihappokäsittely

Oksaalihappokäsittelyn paras aika on marraskuun puolivälistä joulukuun alkupuolelle. Silloin sikiöinti on jo päättynyt, mikä on käsittelyn tehon kannalta aivan oleellista. Käsittelyn voi tehdä esimerkiksi tiputuksena tai kaasuttamalla.

Oksaalihappotiputus

Oksaalihappotiputukseen käytettävän liuoksen valmistus tehdään aina vain yhden syksyn käyttöä varten. Ylivuotista ei pidä käyttää. Liuos valmistetaan liuottamalla 7,5 grammaa oksaalihappojauhetta yhteen (1) desilitraan lämmintä vettä. Sekaan liuotetaan vielä 100 grammaa sokeria. Tämä annos riittää 3-5 pesän käsittelyyn.

Liuos annostellaan pesiin huoneenlämpöisenä ns. lääkeruiskulla kehien väliin, mehiläisten päälle. Liuosta annostellaan n. 4 ml jokaista täysin miehitettyä Langstroth-kakkuväliä kohden. Farrar-kehien väliin annostellaan 3 ml mikäli kehät ovat täysin miehitettyjä.

Käytännössä pieneen yhdyskuntaan riittää 20 ml ja vahvaan ja aivan täynnä mehiläisiä olevaan 40 ml liuosta. Kaksiosastoiseen on syytä jakaa kokonaismäärä puoliksi molemmille osastoille. Kaksiosastoiseen Farrar-pesään annostellaan sama määrä kuin yhteen Langstroth-laatikkoon.

Oksaalihappokuumennus

Oksaalihappokuumennuksessa (esim. Varrex-kuumeennuskauhalla) annosteluksi riittää 2 gramman oksaalihappotabletti tai vastaava määrä oh-jauhetta vahvaan pesään.  Pieneen yhdyskuntaan riittää 1 gramma. Kaasutuskäsittelyn aikana n. 3 minuuttia ja 10 minuuttia käsittelyn jälkeen pesä on pidettävä suljettuna esim. superlonsuikaleella. Oksaalihappokaasutuksessa on tärkeää käyttää hengityssuojainta.