Sadonkorjuuaikaan
Sadonkorjuu alkaa - hunajat talteen, ruokinta käyntiin
Vihjeitä tarhausta aloittaviille elokuun alkupäiville
Helteiden jatkuessa mehiläiset jatkavat meden ja siitepölyn keräämistä siellä, missä kukintakin jatkuu. Kuivuuden vaivaamilla alueilla kukinta on jo hiipunut eikä satoa juuri tule. Tähän aikaa mehiläiset aloittavat myös talvehtivien mehiläisten kasvatuksen. Kannattaa varmistaa, että pesissä on muniva emo ja sikiökakkuja. Varroan määrä on myös syytä tutkia asettamalla pyydys kehien alle alaosastoon ja laskemalla pudonneet varroat. Jos ja kun satokausi päättyy - Keski-Suomessa yleensä elokuun alkupäivinä - on syytä kerätä hunajat pesistä ja aloittaa mehiläisten ruokinta. Siten varmistetaan muninnan jatkuminen ja talvimehiläisten kasvatus silloinkin, kun satoa luonnosta ei juuri tule.
Sadonkorjuun aloitus
Kuivan kesän hunajat näyttävät olevan poikkeuksellisen kuivia. Meden tulon hiipuessa mehiläiset kuivattavat hunajan yleensä viikossa. Kun noin kaksikolmasosaa hunajakakusta on peitetty eikä hunaja roisku kakkua kevysti ravistettaessa, hunaja on kypsää lingottavaksi. Kosteusimittarilla voi vielä varmistaa kosteuspitoisuuden.
Hunajakakkuja poistaessasi varmista vielä, että pesissä on muniva emo, vähintään neljä sikiökakkua ja kaksi siitepölykakkua. Hunajat kerättyäsi laita kaikkiin tarhan pesiin samaan aikaan ruokintalaatikot ja aloita pesien ruokinta 65-67 % (1/3 vettä ja 2/3 kidesokeria) sokeriliuoksella, 6-7 litraa per pesä. Anna toinen vastaava ruokinta-annos muutaman päivän kuluttua. Tarhan pesien samanaikainen ruokinta pienentää ryöstelyn vaaraa. Heti sadonkorjuun jälkeen aloitettu ruokintaa kiihottaa mehiläisiä jatkamaan munintaa ja kasvattamaan talvehtivien mehiläisten sukupolvea. Mehiläiset voivat tässä vaiheessa, hyvien säiden vallitessa ja kukinnan jatkuessa täydentää ruokavarastojaan myös luonnosta. Hyvä niin.
Varroan torjunta
Kahden ruokintakerran jälkeen on syytä aloitaa varroan torjunta. Sen voi tehdä yläkautta poistamalla ruokintalaatikko ja asettamalla pesien päälle korotusrima (sulje mahdollinen korotusriman lentoaukko) ja kehien päälle pesään takaosaan muurahaishappon annostelusetti. Sen voi tehdä imeyttämällä vettex-liinaan 25 ml (yksisosastoinen pesä) tai 40 ml (kaksiosastoinen pesä) 65 % muurahaishapoa. Laita korotusriman ja vettex-liinan päälle sen jälkeen levy ja katto, ettei haihtuva happo karkaa pesästä. Pesän lentoaukon tulee olla noin 15 cm leveä hapotuksen aikana. Toista happokäsittely neljän päivä kuluttua, tarvittaessa (varroan esiintymisestä riippuen) yhteensä neljä kertaa. Muista käyttää suojalaseja ja kumikäsineitä happoa käsiteltäessä! Happokäsittelyn voi tehdä myös muurahaishappogeeliä tai happosumusta käyttäen.
Happokäsittelyn jälkeen poista korotusrima ja happoliinat, aseta ruokintalaatikot takaisin pesän päälle ja aloita ruokinnan toinen vaihe. Ruokaa voi antaa tässä vaiheessa isompinakin erinä, kunnes pesät ovat saaneet sokeria ensimmäinen ruokintavaihe mukaan lukien yhteensä 20-25 kg (sokeriliuosta 25-30 l); viimeinen annos ajoittuu yleensä syyskuun alkuun. Mehiläisten täyttäessä kakut sokeriluoksella sikiöinti loppuu, mehiläiset valmistautuvat talvehtimiseen.
Oksaalihappokäsittely
Oksaalihappokäsittely tehdään loka-marraskuussa, kun pesissä ei ole enää peittosikiöitä. Siitä tarkemmin myöhemmin.
Matti Pylvänäinen